Wednesday, January 14, 2015

five minutes to midnight : overuse of antibiotics








photos by Yoan Galabov

Proudly present you my latest project, featuring and showing one of the most serious social problems - misuse and overuse of antibiotics which is the main cause of bacteriological resistance. Why is that a problem? Several reasons:
1. no new antibiotics were discovered since 1987
2. almost every bacteria is now imune to peniciline
3. bacteria of staphylococus aureus is now imune to almost every known antibiotic; MRSA causing problems in hospital
4. and lot more

Ok, but how is that a social problem? 
The answer is simple : we all blindly believe in antibiotics as if they were god, we're overusing them, we do not obey our pharmacist saying that you ALWAYS have to finish the cycle, because not finishing the cycle is one of the way for bacteria to get resistance.

It is time to wake up and stand against, call for informations, call for a change because if we do not we or our children will be facing the a post-antibiotics eras' consequences.

For more informations see the WHO site

Hrdě vám představuji svojí poslední práci, znázorňující jeden z dnešních nejvážnějších sociálních problémů - nadužívání antibiotik a následnou bakteriologickou resistenci. V čem problém? Z mnoha důvodů:
1.žádná nová antibiotika nebyla vynalezena od roku 1987
2. téměř všechny bakterie jsou již imunní vůčí penicilinu
3. bakterie zlatého stafylokoka je v dnešní době imunní vůči téměř všem známým typům antibiotik; MRSA způsobuje vážné problémy hlavně v nemocnicích
4. a další

Ok, ale jak to může být sociální problém?
Odpověď je prostá: všichni slepě věří v antibiotika téměř jakoby měly božské schopnosti, bereme antibiotika často a zbytečně a neposloucháme lékárníky a lékaře říkajíc, že cyklus antibiotik je třeba VŽDY završit, protože nezavršený cyklus antibiotik je jedna z cest, jak se bakterie může stát imunní.

Je čas se probudit a vzpamatovat se, hledat informace, ptát se rozumně a hlavně volat po změně, protože jestli to neuděláme, my nebo naše děti budeme čelit hrůzám post-antibiotické éry, do které pomalu ale jistě již směřujeme.

Pro víc informací navštivte WHO webovou stránku

5 comments:

  1. tohle je hrozně zajímavý! a znám to sama na sobě měla sem těžký angíny končila v nemocnici na kapačkách a brala antibiotika i pětkrát ročně... no samožrejmě se mi z toho rozvinula alergie na některý antibiotika a další děsný věci... ale naštěstí od vytrhnutí mandlí mám klid... ťukám na dřevo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekuju za reakci! :) Je to hodne komplexni problem, pro me je hodne dulezity upozornit na to, ze ne na kazdou rymicku je treba brat antibiotika a uz vubec ne preventivne, protoze pak se presne muzes dostat do zacarovaneho kruhu opakovanych antibiotik a no vsak to znas jaky to je.

      Delete
    2. Kazdopadne doufam a taky tulam na drevo, abys uz mela klid! :)

      Delete
  2. Skvělé téma pro klauzurní práci, výborně zpracované a výsledek mě velmi mile překvapil!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ty jo, děkuju! Vůbec jsem si nevšimla až do teď, pardon! <3

      Delete

Díky za každý komentář <3