Saturday, March 28, 2015

o obuvi

Poslední dobou se mě stále více a více lidí ptá nejen na to jak se boty vyrábí, jestli jim nějaké ušiju, kolik to stojí, ale také na to, jaké jsou mýty a obuvi a která obuv je vhodná/nevhodná. Nepovažuji se za odborníka, a pokud by článek četl někdo s více zkušenostmi, ráda se poučím.
Prohlížela jsem si své staré články a najednou s nově nabytými znalostmi mě začal bít do očí můj dosavadní výběr bot. Ráda bych to vzala jako vlastní sebereflexi a možná poučení pro ostatní.
Úplně základní znalost, kterou by každý měl mít je, že zdravé chodidlo má svou klenbu, udržovanou svaly. Vrozenou vadou, nemocí, či a hlavně nesprávnou obuví klenba může padat a sesedat a chodidlo se zploští. Možná se to může zdát neuvěřitelné, ale změny na chodidlech vinou nesprávné obuvi mohou vznikat již po 14ti (!) dnech.
Chodidlo může být ploché podélně, anebo příčně anebo kombinovaně. Já jsem vlastníkem obou dvou typů plochosti a až v jednadvaceti letech mi došlo, že co si v mládí způsobím, tím ve stáří pohořím.
A čím jsem si tedy co způsobila a za které boty bych se absolutně nepochválila?
baleríny / sandálky / ploché nártové boty





Na všech třech fotkách je nádherně vidět, že podélnou klenbu nic nepodpírá a ta přirozenou tíhou těla klesá. Tím také vzniká hlavně na uzavřených botách sešlapání dovnitř, noha totiž nenapadá na vnější hranu, ale na tu vnitřní.
Ploché boty nejsou viníkem jen plochých chodidel, ale i bolestí zad a hlavy. Jakto? 99% času se pohybujeme na velice tvrdém a pro tělo nepřirozeném povrchu. Boty jako baleríny nechrání vůbec chodidlo a zbytek těla od otřesů, které chůze po betonu způsobuje. My to sice pocitově nevnímáme, ale způsobujeme tím tělu přímo zemětřesení.
Takže jak vybírat ploché boty? Pod patou vždy musí být více materiálu než pod špičkou. Lepší je také volit gumovou podešev, neboť guma tyto otřesy dokáže alespoň minimálně odpružit.
boty na vysokém podpatku


Je, myslím, obecně známo, že obuv na vysokém podpatku není pro tělo ani zdravá ani přirozená. Mění držení těla a i postavení chodidla a dlouhodobá chůze na podpatcích způsobuje celou řadu vad a poškození chodidel. Já, protože vysoké podpatky miluji, jsem si tím způsobila příčnou plochost chodidla. Zjednodušeně řečeno se prstní kůstky, které jsou z pohledu zepředu přirozeně do mírného obloučku, srovnaly do jedné roviny. Příčně plochá noha se dá lehce poznat, na bříškách prstů se vytvoří nejprve otlaky a pak kůže ztvrdne.
Z dalších poškození můžu zmínit vcelku časté vbočení palce či malíčku, způsobené nošením úzké obuvi. Zároveň při velice častém nošení podpatků tuhne achillova šlacha a svaly lýtka a může dojít až k trvalejšímu poškození.
Podpatky proto tedy nikdy nebudou správným typem obuvi, na druhou stranu, nemůžu si odepřít, jak dobře v nich nohy vypadají. Musí tedy člověk najít rovnováhu a dávat chodidlům občas odpočinout. Do bot na podpatku se také vyplatí investovat, protože chodidlo i tělo jsou velice namáhány a bota vám proto musí absolutně sedět.
A za které boty bych se úplně nepokárala?




První pár jsem si sama ušila a stélku si podložila, aby alespoň trochu podpírala chodidlo, nejde ovšem o ortopedickou obuv. U druhých kozaček by podpatek měl být ještě nižší, abych je mohla označit za 100% vhodné, ale mezi podpatky vítězí. Zbylé by se vhodnými staly pouze po vložení ortopedické vložky a to se mi bohužel daří jen u posledního páru.
Plus letní pantofle Birkenstock, které ovšem nemám nafocené, ale na léto jedině ty a žádné jiné.
A jak si tedy boty vybírat? Každý typ obuvi má svá specifika, ale dá se zobecnit pár pravidel:
- bota by nikdy neměla být malá ideálně ani tip ťop. Ani kožené boty se neroztáhnou, pokud jsou vám malé, věřte mi, že dřív ustoupí vaše noha než bota
- podrážka by měla být v patě vždy silnější 
- vybírat si kožené boty, ať už jsou to derbové polobotky nebo lodičky, vždy volte kůži. V umělých botách se noha paří a otlačuje, protože umělé materiály se noze nepřizpůsobí. Nehledě na to, že kůže je zcela nejtrvanlivější materiál tudíž výhodná investice.
- pořiďte si alespoň jeden pár ortopedických vložek na míru a ploché boty, tenisky aj., zkoušejte vždy s nimi. Nestojí tolik a věřte mi, že vaše nohy vám teď i později poděkují.

4 comments:

  1. Ha, já jsem se až teď dozvěděla, že ji obuvní designérka.

    Jinak díky za článek, většinu informací / rad znám, ale, popravdě, moc se jimi neřídím. Při příštím nákupu bot si na tebe ale určitě vzpomenu! :)

    Ela

    ReplyDelete
  2. Tak jsem právě zjistila že bych asi všechny svoje boty měla vzít a rovnou vyhodit :O o zdraví svých choditel jsem nikdy nijak nedbala a věřím že moje nohy hodně trpí :/

    ReplyDelete
  3. Spoustu zajímavých postřehů. A moc hezké fotky.
    Já tedy nemám ploché nohy, ale měla jsem potíže se zády kvůli tomu, že jsem nosila vysoké podpatky. Jiné boty jsem snad ani neměla. Tady je pár zajímavých souvislostí proč ženy nosí vysoké podpatky. Jer to legrace. Přijde mi, že to tak docela je.
    http://magazin.svetbot.cz/34-proc-jsou-zeny-posedle-vysokymi-podpatky.xhtml
    Bez podpatku se mi pak záda zlepšily. Ale novinka poslední doby jsou pro mě "bosé boty". http://www.vivobarefoot.cz/
    Cíl je prostě chodit naboso, a boty jsou jen jako společenský obal. Nevím, jak je to přesně pro ploché nohy. To by chtělo vyčíst. V obchodě v Liberci jsem viděla, že mají o chození na boso i nějaké knihy...

    ReplyDelete

Díky za každý komentář <3